Het planten van de hulst

De Ilex, in het Nederlands ook wel de hulst genoemd.  De hulst is een struik die in Nederland veel voorkomt en soms ook als boom kan groeien. Deze plant komt oorspronkelijk uit Europa, maar is inmiddels over de hele wereld te vinden. De Ilex is een wintergroene struik of boom, dat wil zeggen dat de bladeren gedurende het hele jaar aan de plant blijven zitten.

Hoe plant je de hulst?

Het planten van de hulst gaat het makkelijkst in de herfst of winter. Kies een plekje in de tuin waar de plant genoeg ruimte heeft om te groeien en zorg ervoor dat de grond goed drainerend is. Als je de hulst in pot wilt laten groeien, kun je het beste een grote pot nemen met drainagegaatjes in de bodem. Vul de pot of plantput dan met tuinaarde en plant daarna de hulst. Giet na het planten goed water op de plant totdat de grond nat is, maar niet te veel!

Zorg ervoor dat de hulst niet in de volle zon komt te staan, want dan drogen de bladeren uit. De hulst kan het beste in de halfschaduw geplant worden. Geef de plant elke week water, maar laat de grond tussen de watering door wel wat opdrogen. Het is namelijk slecht voor de plant als hij teveel water krijgt en in een natte pot of plantput staat.

Voeding

De hulst is een struik die weinig voeding nodig heeft. Je kunt de hulst elke maand voeden met een scheutje vloeibare meststof of tuincompost. Als je de hulst in pot hebt staan, kun je het beste elke twee weken wat meststof toevoegen aan het water waarmee je de plant nat maakt. Geef de hulst nooit te veel mest, want dat is slecht voor de plant.